RSS  YouTube 

Virtuální realita ve výrobě

Pořadatel:Katedra průmyslového inženýrství a managementu, ZČU
Místo:Západočeská univerzita, Univerzitní 22 a 26
U registrovaných akcí získáte informace o místě setkání prostřednictvím e-mailu s potvrzením o úspěšné registraci. V případě problémů či dotazů nás, prosím, kontaktujte na e-mail dnyvedy@rek.zcu.cz.
Vhodné pro:všechny věkové kategorie
Termíny:
  • 10.09. 10:00-10:30 už se nelze registrovat
  • 10.09. 13:00-13:30 už se nelze registrovat
  • 12.09. 10:00-10:30 už se nelze registrovat
  • 12.09. 13:00-13:30 už se nelze registrovat

Divák stojí před plátnem a sleduje na plátně prezentovanou projekci. Dále má laboratoř trackovací zařízení, které umožňuje sledovat pozici pozorovatele v reálném prostoru a dovede ho zobrazovat v promítané scéně. Toto zařízení umožňuje sledovat nejen polohu hlavy pozorovatele, ale také polohu speciálního ovládacího prvku, který má divák v ruce. Tento prvek umožňuje interaktivní ovládání projekce a také „vstupování“ do ní, kdy se na projekci objeví místo klasického kurzoru myši například interaktivní ukazovátko, které se hýbe dle pohybů ruky diváka, jenž drží ovládací prvek trackovacího zařízení. Pomocí dalšího zařízení je též možno přenést pohyb člověka na virtuální model člověka, který se potom hýbe stejně jako jeho reálná předloha. Poslední zařízení umožňuje procházet virtuální modely výdrobních hal a ovládat jednotlivá pracoviště.

Pro sledování projekce pak musí mít diváci, stejně jako obsluha počítačových stanic, speciální 3D polarizační brýle s aktivními elektronickými filtry.