RSS  YouTube 

Zdravotníci na ulici

Pořadatel:Fakulta zdravotnických studií, ZČU
Místo:náměstí Republiky
Vhodné pro:všechny věkové kategorie
Termíny:
  • 14.09. 09:00-18:00
  • 15.09. 10:00-18:00

Pro účastníky bude nachystáno několik stanovišť, kde budou mít možnost např. změření tělesného tuku BMI, změření krevního tlaku, nácvik neodkladné resuscitace na modelu, poslech ozev na akustickém modelu těhotné ženy, škola chůze u amputářů, ukázka modelace zubů z vosku, praktická zkouška brýlí na polarizační test.

Stanoviště porodních asistentek předvede model těhotné ženy (uložení plodu, simulace ozev plodu) a modely znázorňující plody v jednotlivých etapách těhotenství. Obor „Všeobecná sestra“ se zaměří na životní styl a nejčastější rizikové faktory v rodinné anamnéze. Na stanovišti oboru „Radiologický asistent“ bude prezentace významu mamografického screeningu a důležitosti samovyšetřování prsů s využitím výukových pomůcek - modelů prsů s bulkami. Stanoviště „Záchranáři v akci“ umožní návštěvníkům nácvik neodkladné resuscitace na modelu. Bude zde probíhat i prezentace sanitního vozu ZZS Pk. V rámci oboru „Ochrana veřejného zdraví“ se návštěvníci postupnými kroky seznámí se všemi nástroji na ochranu veřejného zdraví. Katedra teoretických oborů představí modely extrémních traumatických poranění, která mohou být způsobena při manipulaci s pyrotechnikou. Katedra fyzioterape a ergoterapie představí ve své expozici možnosti protézování dolních končetin. Návštěvníci budou informováni o vlivu technických možností na školu chůze amputářů s možností praktického vyzkoušení.

Celá expozice bude doplněna o postery a powerpointové prezentace,vážící se ke zdravotnické tématice. Děti budou mít možnost zúčastnit se na každém stanovišti soutěže, např. sestavení části oka v provedení puzzle, vyplnění křížovky, bandáž amputačního pahýlu, sestavení modelu mozku apod.