Připravujeme pro vás další ročník Dne vědy a techniky ZČU!

Interaktivní výstava promění v tomto roce ve vědeckou laboratoř klatovské náměstí Míru, a to již ve čtvrtek 13. června 2024.

Seznam expozic pro vás průběžně aktualizujeme.

Infocentrum

Západočeská univerzita v Plzni

Kudy kam na Dnu vědy a techniky 2024? Na tomto stánku vám rádi poradíme, přijďte se zeptat. A také nám můžete říct, jak se vám u nás letos líbilo.

Zvuk

Fakulta elektrotechnická ZČU

V akustických laboratořích FEL ZČU se věnujeme zvuku, hluku a vibracím. Přijďte si vyzkoušet elektronické hudební nástroje, smíchat nahrávku kapely nebo prozkoumat materiály a možnosti akustických úprav kulturních a společenských prostorů.

Vyrobte si elektřinu vlastní silou

Fakulta elektrotechnická ZČU

Napadlo vás někdy, jaký má vlastně člověk výkon a kolik by byl schopen vyrobit vlastní silou elektřiny? V naší expozici to zjistíte naprosto přesně!  Změříme vám totiž okamžitý maximální výkon. Energii budete vyrábět na speciálně upraveném spinningovém kole, moderním synchronním generátorem s permanentními magnety a s vysokou účinností. Použijete svoje největší svaly, například čtyřhlavý sval stehenní.

Vesmír pro každého

Hvězdárna v Rokycanech a Plzni,
p. o.

Nahlédněte s námi pod pokličku vesmíru – našeho domova! Pokud počasí dovolí, ukážeme vám
v dalekohledech Slunce, na kterém se stále děje něco zajímavého! V naší expozici nezapomeneme ani na ty nejmenší. Připraveny pro ně budou vystřihovánky, skládačky nebo třeba (i pro ty větší) jednoduchý projektor souhvězdí.

Bav se vědou

Odbor celoživotního a distančního vzdělávání ZČU

Nastal čas zavařit si mozkové závity! Zjistěte, že věda je zábava. Čekají vás různé rébusy a logické hry. Lákadlem může být i vlastnoručně vyrobená placka.

LabIR Edu – Poznejte svět očima termokamery

Nové technologie – výzkumné centrum (NTC) ZČU

Objevte fascinující svět skrze termokameru a naučte se více o této pokročilé technologii. Naše interaktivní stanoviště vám umožní nahlédnout do tajů infračerveného záření a jeho aplikací ve vědě a průmyslu. Nechte se inspirovat a rozšiřte své vědomosti s platformou LabIR Edu!

Monitoring rádiového spektra
a vysokofrekvenční měřicí technika

Fakulta elektrotechnická ZČU

V expozici máte možnost vidět specializovanou moderní měřicí techniku, prohlédnout si ve spektru radiokomunikační služby kolem nás a také si s námi o těchto věcech pohovořit.

Zdraví a život
v každodenních proměnách, 1. část

Fakulta zdravotnických studií ZČU

Záchranáři z Katedry záchranářství, diagnostických oborů a veřejného zdravotnictví představí expozici „Návštěvník pacientem“ zaměřenou na ukázku první pomoci a přístupu k pacientovi uloženému na lůžku v sanitním voze, rovněž představí samotný sanitní vůz a další řadu vyšetření. Radiologové odkryjí tajemství jednotlivých zobrazovacích technik. Zdravotní laboranti si připravili ukázku nejrůznějších patologických nálezů v biologickém materiálu a demonstraci oscilačních hodin.

Zdraví a život
v každodenních proměnách, 2. část

Fakulta zdravotnických studií ZČU

Katedra rehabilitačních oborů přichystala edukaci o noze a chůzi, kdy na praktických modelech dá možnost nahlédnout do anatomického minima pro návštěvníky. Dále proběhne vyšetření nohy na přístroji PodoCam a ukázka chůze s vycházkovými holemi Nordic Walking. Chybět nebude edukace o páteři s praktickou ukázkou na modelech, návštěvníci si navíc budou moci vyzkoušet přístroj In Body, který dává obraz o složení lidského těla.

Exkurze do historie vývoje PC a počítačových her

Fakulta pedagogická ZČU

Myslíte si, že vývoj techniky a počítačů je nuda? Pojďte se na vlastní kůži přesvědčit, že tomu tak není. Nebojte se, nebudeme vás seznamovat s vývojem procesoru či grafických karet. Představíme vám celou řadu starých, a ještě starších počítačů. Ale jako muzeum, kde se exponátů nemůžete dotknout, se tvářit nebudeme. Právě naopak! Budete si moct vyzkoušet i několik počítačových her, které se na těchto počítačích daly hrát.

Znalost jazyků otevírá dveře do světa – Aktivity UJP

Ústav jazykové přípravy ZČU

Chcete poznat všechny naše aktivity nejen pro studující ZČU, ale i pro studentky, studenty, žákyně a žáky základních a středních škol celého Plzeňského kraje a pro veřejnost?Dozvíte se, jaké jazyky se u nás můžete naučit. Nahlédnete do nabídky Amerického centra Plzeň při Západočeské univerzitě a zjistíte, jaké jsou možnosti studia, stipendií či letních brigád v USA. V neposlední řadě se seznámíte s největší tradiční akcí Západočeské univerzity, tedy pokud ji už neznáte, a to s Mezinárodní letní jazykovou školu.

Smart train

Fakulta aplikovaných věd ZČU

Máte jedinečnou příležitost vyzkoušet si jednoduché BCI (Brain Computer Interface), tedy rozhraní mezi mozkem a počítačem. Vaším soustředěním pak můžete ovládat pohyb vlaku na modelovém kolejišti.

Zajímavá chemie

Fakulta pedagogická ZČU

Přijďte se přesvědčit, že chemie může být zábavná. Uvidíte například ohnivou kouli, létající plechovku, barevné oscilace a řadu dalších chemických experimentů.

Rozhodování pod lupou: Prozkoumej svůj ekonomický mozek

Fakulta ekonomická ZČU

Expozice odhaluje, jak behaviorální ekonomie ovlivňuje naše každodenní rozhodování. Objevte, proč často jednáme iracionálně, jak naše předsudky a intuice formují naše ekonomické volby a co to znamená pro naši budoucnost. Skrze zábavné aktivity a krátké experimenty budete moci lépe pochopit své vlastní chování a naučit se, jak lépe rozhodovat. Přijďte k nám a prozkoumejte skryté síly za vašimi rozhodnutími!

Strojařina v akci

Fakulta strojní ZČU

Expozice nabídne návštěvníkům pohled do světa techniky a strojírenství hravou formou.
K vidění bude malé robotické rameno řízené mikrokontrolérem Arduino a závora z technické stavebnice Fischertechnik, které demonstrují principy automatického ovládání. Návštěvníci se mohou podívat, jak fungují, a zkusit si jejich ovládání. Návštěvníci se také seznámí s principy ozubených převodů, poskládají na čas 3D tištěnou kotoučovou frézu a vyzkouší svůj cit pro drsnost povrchu. Na ty nejmenší čekají omalovánky. Expozice je ideálním místem pro všechny, kteří chtějí objevovat svět techniky.

E-textilie a tištěná elektronika

Fakulta elektrotechnická  ZČU

Senzory, které vyvíjíme, dovedou detekovat například toxické či výbušné plyny ve velmi nízkých koncentracích, těžké kovy ve vodách nebo z bezpečí měřit vysokou teplotu vzdálených objektů. Tyto senzory umíme nejen tisknout pomocí nových speciálních materiálů a technologií na ohebné fólie nebo papír, ale některé umíme dokonce i vyšívat či integrovat přímo do oblečení. Mohou být například součástí moderních technologií pro hasiče.

Tenkovrstvé materiály
a plazmové technologie

Fakulta aplikovaných věd ZČU

Chytrá okna, flexibilní displeje, antireflexní filtry, čisté zdroje energie, inteligentní senzory, samočisticí a antibakteriální povrchy… Tyto a mnohé další moderní technologie jsou založeny na nových tenkovrstvých nanostrukturních materiálech. Pokud chcete nahlédnout do zákulisí moderního materiálového výzkumu a aplikované fyziky, zajímají vás nové materiály, baví vás experimentálně zkoumat a objevovat, je tato expozice určena právě pro vás.

Matematika hrou

Fakulta pedagogická ZČU

Fakulta pedagogická představí Katedru matematiky, fyziky a technické výchovy – oddělení matematiky, kde se vzdělávají budoucí učitelé. Užijete si matematiku v aplikacích zajímavě, hravě a inspirativně. Přijďte tvořit z geometrických tvarů zvířátka, skládat origami a domino různých tvarů, využijte stavebnice a hry k řešení rozličných rébusů, stavte z těles krásné modely. Uvidíte, kolik matematiky je ve světě kolem nás. Přijďte se do našeho stánku pobavit a učit se hrou.

Historie není nudná věda

Fakulta filozofická ZČU

Často se objevuje názor, že historie je jen nudné učení se dat zpaměti, ovšem skutečnost je úplně jiná. Úkolem naší expozice je přiblížit historii zábavnou formou, například praktickými metodami.

Živá archeologie

Fakulta filozofická ZČU

Program Živá archeologie nabídne ukázky experimentů. Poslechnete si, jak zněla hudba našich dávných předků a budete mít možnost vidět a dotknout se artefaktů starých tisíce let. Součástí bude představení oboru archeologie, jeho zájmu, metod, přístupů a kladených otázek na příkladech zahraničních a domácích výzkumů katedry archeologie Fakulty filozofické. Mezi nejvýznamnější zahraniční expedice, na které se můžete těšit, patří výzkum Hedvábné stezky v Kyrgyzstánu nebo zaniklé římské kolonie Castrum Novum v Itálii.

Gymnázium J. Vrchlického Klatovy

Gymnázium Jaroslava Vrchlického, Klatovy

Ukázky jednoduchých pokusů z fyziky a chemie, různá pozorování z biologie.

Polytechnické hrátky

Střední průmyslová škola, Klatovy

Na tomto stanovišti si budete moci zábavnou formou vyzkoušet spoustu her. Zjistíte například, jak rychlé máte reakce, a vaše mozkové závity dostanou zabrat při různých typech hlavolamů a stavbě elektrických obvodů. Na své si přijdou jak předškoláci, tak žáci devátých ročníků.

Technika, robotika, 3D tisk

Úhlava, o. p. s.

Zajímá vás, co s dětmi děláme při celoročním kroužku Dětská technická univerzita, který v Klatovech pod hlavičkou Fakulty strojní ZČU zajišťujeme? Nebo v rámci výukových programů pro děti, které nabízíme základním školám? Pokud ano, přijďte se podívat k našemu stánku! Rádi vám sdělíme další informace a něco si na místě i vyzkoušíte. Můžete se těšit například na robota DJI Robomaster, stavebnice Fischer Technik, 3D tiskárnu nebo mikropočítač micro:bit.

Strojírenské materiály

COMTES FHT a. s.

Ukázky mechanických zkoušek tahem a rázem v ohybu, světelný mikroskop, pokusy s tekutým dusíkem, supravodivá levitace. To vše najdete v naší expozici!

Vědecké degustační menu

Techmania Science Center

Připravili jsme výběr těch nejlepších vědeckých specialit, které můžete zakusit během návštěvy Techmania Science Center. Pod mlhovým závojem tekutého dusíku vám naservírujeme hlavolamy, pokusy s termokamerou, inženýrské aplikace a experimenty, které si dochutíte dle libosti. Jako dezert vám připravíme jízdu na Segwayi, po níž si budete moci odpočinout v obrovské bublině. Vše navíc okořeníme Sluncem a jeho chromosférou, kterou budeme pozorovat našimi dalekohledy.

Inovativní vzdělání – AI, vodík, Minecraft

nvias

Umělá inteligence v akci – od nápadu po inovaci. Přijďte objevit, jak AI mění svět a jak můžete být součástí této revoluce! Naše expozice “Umělá inteligence v akci – od nápadu po inovaci” vás provede interaktivními ukázkami a projekty, kterými mladí nadšenci z nvias ukazují, jak mohou nástroje AI sloužit k řešení reálných problémů. Od projektového dne „AI Discover“ po program “nvias Space for Talents” uvidíte, jak aplikují AI na vlastní nápady a převádějí je do praktických řešení. Nechte se inspirovat, abyste i vy mohli tvořit technologické novinky, které mohou změnit svět.

Kybernetika hrou

Fakulta aplikovaných věd ZČU

Praktické ukázky využití počítačového vidění a umělé inteligence v podání Fakulty aplikovaných věd ZČU. V naší expozici se dozvíte, jak pomáháme posouvat výzkum v oblasti experimentální chirurgie nebo jak hledáme zvířata na obrázcích z fotopastí. A také si vyzkoušíte, jaké to je být na okamžik hrdinou.